BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, August 21, 2010

l0ve y0uR seLf


.
nie lar lotion g plg stia ngn fieyza..
mmg mujarab..
hahaha


nie lotion+perapi rmbut
xcelly xpuas ada 1 so plbagaikn..
pdahal sma jer..


lotion ngn 1/2prfume ngn perapi


lagi...dan lagi...


lastly...kreka mnjdi fmly..
bhgia nyer..
(sparuh jer sbb xmuat nk snap)


p/s: sygi apa yg tuhan da bg kt kta..
........................tttuuuuuuuuuuuuuuutttttttttttttttttttt............................Friday, August 20, 2010

ko xrti bhsa ker??

mmg bengang gler lar ngn mamat nie..da ckap xmaw kcaw kcaw xmaw ggu..dia ley ag wat xrti..
nk kta ak ckap siam x..omputih pon x..bhsa mlayu jer pon ak ckap..nk kta xgaq ak siap taip ag...ko nie owank aper hah??
slama nie ak ckop sbaq ar ngn ko..lyan baeek jer kn..ko mlak wat hal..egt ak heran sgt ngn dwet2 yg ko ada??ak bley bli sndri ar..
smua ko nk tawu ek sal ak..biar ar ak nk wat apa pon kt dnia nie..ak nk cpel ngn cpa ker nk kwan ngn cpa ker nk wat aper...2 smua ak pnya psai..xpyah ko nk cbuk2kn dri tnya mmber2 ak...

pekejadah ko wat smua nie??
ak bnci oke!!


p/s:to mamat 2 tlg blah dri idop ak!
nseb baek ak da dlete pic ko law x ak da ltak pic ko!
.......................tttttttttttttuuuuuuuuuutttttttttttt................................Tuesday, August 17, 2010

HAID~~WAJIB DIBACA!

WAJIB DIBACA! kepadasesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAUlebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini...

Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapahal ini boleh terjadi??

Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orangPerempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetujudengan pandangan saya ini)

Contohnya saya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ;"adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan:

"alaa...itu soalan mudah jee..bila datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang mereka belajar sejak mula-mula'bergelar wanita' dulu"

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa...

Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun.

Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yangluas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu.

Dalam BAB TIGA :" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..."perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :

PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID:

Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asarsebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'.

"Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar,maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

2. Kenapa pula solatZohor juga perlu diqadha sama?- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.

- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnyasudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat (menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama :-perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh,kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.

-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)

-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu diqadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2)cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.

Diharapkan tulisan saya ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yangberkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!Salam Sayang dari Saya Kepada Semua Kaum Muslimat


.............tttttttttuuuuutttttt.......


Sunday, August 15, 2010

pose2..

bwu 5 ari pose...mcm2 ceta ada...cta kelaparan,cta brbuka n cta shur..
ari ke5 pose fieyza brbka kt umah swa...dbkak kn cta cmnie sbb nya...posa ke4 fieyza brbka kt umah fmly...kra ari sbtu lar...ari ahad lak da klas...ekot jdual koi 130..so dgn ngalitnyer fieyza wat lmbt2...aleh2 da koi 12...law ekot bjet jam kra oke la tuh...msh trlalu awal...
toottt...toott...(nda msj stndrt)msj msok la ktakn...1msj receive from sya..hahaha...sya upanyer...dgn bgga nyer bca msj..."weh!xp klas ka?klas koi 1250 kowt.."dgn pcut nyer bwak mto..klas e-comrce smta2...law tkat 120km/h 2 no hal lah...
smpai2 jer huh! pnat...law buln xppse nie kompom2 telan ayaq nie...nseb bek posa...adeiii....pklas sejam pstu p avon lak..jd prt tme kt avon sat,,,cri kad ahli pnya psal...adala dkat sjam...maw qeja kompom dpat dwet...blek umah plak xdan nk rest2 kna p amek mzah..mmber pnya psal kna la p amek...rest lam sjam p lak stadium..pnya la byak owg kt stadium..nk jlan pnya la pyah...km bdak2 umah nie bjet sowg 5 hinggit ja..mmg bjet gla...elok2 kuaq dr stadium dah koi 730pm...waaaa..nk brbka da..umah jauh ag...rush plak blek umah...pnat gler...smpai2 jer umah telan ayaq jer...lpang dada lpas mnum..hnya tuhan sja yg tawu btpa nkmat mnum ayaq...mkanan tolak tpi..knyang ngn ayaq ja...tba2 rndu kt fmly..msj2.

fieyza:mak..windu..
mak:bwu jmpa td da windu
fieyza:ala...
mak:npe?mkn ape td?
fieyza:mnum ayaq ja..
mak:haih????npe xmkn?ciannyer ank mak..
fieyza:(nngs...)


p/s:pnulis blog xdpt tlis ag...touching...

.............................tttttuuuuuutttttttttt..........................